lördag 22 oktober 2016

Trumpifierad kommunpolitik i Lund

I veckan blev kommunpolitiken i Lund en riksangelägenhet igen, ja, lärdomsstadens förehavanden uppmärksammades även internationellt. Avsändare var de tre ledande företrädarna för alliansparterna: kommunalråden Christer Wallin (M) och Philip Sandberg (L) samt partiföreträdaren Inga-Kerstin Eriksson (C).

De vände sig mot den handlingsplan mot våldsbejakande extremism som de själva drivit igenom tidigare i år, men som de uppenbarligen inte läst. Förnedringen i dagpressen är närmast tragikomiskt men den lokala borgerligheten handlar helt enligt högerpopulismens logik. De bryr sig inte om vad som är rätt och riktigt utan om vilka signaler som skickas ut. Cirkulerar ett falskt rykte att Lund stödjer jihadister tar de inte avstånd från ryktet, utan använder det för egna politiska syften.

Känns handlingsmönstret igen? Ja, vi har vant oss vid att SD med viss framgång använder sig av just denna typ av ryktesspridning för att plocka poänger. Men nu har den övriga politiska högern börjat använda samma taktik: Visa handlingskraft mot icke existerande problem. Det finns även goda internationella förebilder; den som tillräckligt väl lyckas spela på okunnighet och fördomar kan till och med bli nominerad till presidentkandidat i USA.

Alliansen har alldeles på egen hand trumpifierat Lunds kommunpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar