torsdag 14 november 2013

Rädda Mårtenstorget

Mårtenstorget, troligen 1870-tal. Ur UB:s bildsamling, foto Per Bagge
Torghandeln på Mårtenstorget är i kris. Orsaken är att färre människor väljer att göra inköp på torget, vilket lett till vacklande intäkter av försäljningen. Långt in på 1990-talet räknades Mårtenstorget till ett av de mer attraktiva torgen i Sverige. Sedan dess har vi sett en mer eller mindre konstant minskning av försäljningsvolym och antal handlare. 

Det finns två sätt för kommunen att förhålla sig till detta. Antingen acceptera detta som en effekt av ändrade köpvanor, eller att göra något åt saken. Av kulturhistoriska skäl, men också för att Lunds centrum för framtiden ska behålla sin attraktivitet, vill vi med denna motion förespråka att något görs. Att vänta på att nya etableringar i närområdet ska bidra till att lyfta torghandeln räcker inte. Tills dess torde den siste handlaren redan ha packat ihop.

Nedan föreslås ett antal skarpa åtgärder för fullmäktige att överväga. Alla är av karaktären att de kan genomföras med relativt kort varsel. De är inte beroende av varandra, utan en eller flera kan genomföras oavsett de andra. Flera av dem är av den karaktären att de torde gynna centrumhandeln i stort. Förhoppningsvis kan debatten om åtgärderna också ge nya impulser till förslag för att lyfta torghandeln på Mårtenstorget.

Vi föreslår följande åtgärder:
  • att fria torghandelstider, alternativt förlängda öppettider till 19.00 med starttid senast 15.00, införs på Mårtenstorget
  • att torgtaxan på Mårtenstorget under vardagar avskaffas under ett år
  • att torgtaxan på Mårtenstorget på lördagar halveras under ett år
  • att loppisförsäljningen på Södra Esplanaden via Råbygatan leds upp till Mårtenstorget
  • att kommunen uppför permanenta handelsbodar i trä längs Mårtenstorgets ena sida
  • att en stor och attraktiv lekplats anläggs på Mårtenstorget
  • att barntillvända transporter mellan parkeringshusen, Mårtenstorget och andra centrala noder i staden organiseras med minitåg på gummihjul, gärna eldrivna

Jag och Hanna Gunnarsson har precis lämnat in ovanstående motion till Lunds kommunfullmäktige. 

2 kommentarer:

  1. Som tillfällig säljare på torget så ska följande kommentarer lämnas:
    1. Halvera torgtaxan på lördagar lär knappast göra någon skillnad. Att jag betalar 65 kr för en lördag är bagatellartat.
    2. Förlängda öppettider lär knappast förändra situationen. Den mesta försäljningen sker mellan ca 10-13. Försäljningen minskar redan innan kl. 14. Kanske hade jag kunnat stå till kl. 15 men till kl. 19 verkar helt bortkastat.
    3. Varför skulle en lekplats gynna handeln? Det är äldre människor som handlar på torget. De skulle nog störas av barnaktiviteterna. Som säljare störs man av de politiska talen m.m. Man får anstränga sig att kommunicera med kunderna när politikerna håller på.
    4. Det största problemet för säljarna beaktas inte alls, nämligen parkeringen för våra bilar. Vi måste lämna våra saker obevakade för att åka långt iväg till fria parkeringar. Detta gäller både vid morgonen och vid eftermiddagen då vi ska packa upp/ihop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för synpunkter. Angående torgtaxorna är de väl inte avgörande, men de som har större stånd betalar ju rätt mycket mer. Speciellt för dem som är där varje dag spelar det roll. Öppettidernas förlängning gäller ju främst vardagar. Folk som arbetar kan inte handla på torget idag. Det ska naturligtvis vara frivilligt, de som vill stå på förmiddagarna kan göra det. Men man kan jämföra med Clemenstorget. Fruktkillarna där öppnar t.ex. inte förrän vid tiotiden och kör till sex-sju på kvällen. Jag tror att det behövs fler attraktiva inslag på och runt torget för att dra dit folk. Om du inte tycker lekplats är det bästa, föreslå gärna annat. Parkeringsproblemet för handlarna har uppmärksammats i många år men någon bra förslag till lösning har jag inte sett ännu. Har du själv någon idé?

      Radera