söndag 25 september 2011

Varför kris i sjukvården?

I veckan "upptäcktes" att Region Skåne går med ett underskott på en miljard kronor. Sjukvården står för närmare 90 procent av regionens budget. Eftersom sjukvården saknar resurser och på flera ställen går på knäna kan underskottet framstå som ett stort mysterium. Var blir pengarna av? 

Regionstyrelsens moderata ordförande Pia Kinhult försöker lugna genom att påstå att det nu ska sparas in på byråkraterna i Region Skåne, precis som om det skett en ohämmad tillväxt på den sidan. Visst torde man kunna spara in några tjänster här och där, men Kinhult vet mycket väl att detta varken förklarar eller löser någonting i grunden. Det är spel för galleriet.

Orsaken till underskottet och sjukvårdens kris stavas istället skattesänkningar. Årskostnaden för jobbskatteavdragen är 70 miljarder och för övriga skattesänkningar som regeringen genomfört 30 miljarder. Hur hänger det samman med Skånes sjukvård?

Jo, det betyder att Skånes befolkning betalar drygt 13 miljarder mindre i skatt 2011 än 2006, allt annat lika. Den alternativa användningen av merparten av dessa 13 miljarder är naturligtvis sjukvård och annan välfärd. Detta, och inget annat, är grundorsaken till att primärvården inte förmår fylla sin uppgift, till krisen och överbeläggningarna på sjukhusen, till att det ena vårdupproret efter detta andra startat det senaste året.

Den krassa sanningen är att för några hundralappar mer i månaden (för oss som jobbar) håller vi på att montera ner sjukvården och den generella välfärdspolitiken. Man behöver inte vara speciellt konspiratorisk för att inse att detta är en medveten strategi från de så kallade nya moderaternas sida. Redan i början av 1990-talet uttryckte de sig så här:
Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.
Finansminister Anders Borgs i “Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992.
Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd./…/  Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/  Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.
Statsminister Fredrik Reinfeldt i “Det sovande folket” 1993.

Det är denna ideologi som nu förverkligas i praktisk handling. Dess fruktansvärda pris ser vi dagligen, bland annat i den skånska sjukvården.

Tidigare om sjukvården i Skåne: Kvinnolöner ska gälla; Despotism på Sus   
Länkat: SKD; SKD; NSK; NSK; NSKSVD;
Citaten från Ett hjärta rött

2 kommentarer:

  1. Skåningarna har fått en skattelättnad på 13 miljarder. Det är fantastiskt. Det är mer än halva sjukvårdsbudgeten. Folk har fått mer pengar att röra sig med.
    Hur mycket har det drabbat sjukvården? Har inte de (ungefär) lika mycket att röra sig med som 2006?
    "Allt annat lika".

    SvaraRadera
  2. Den "allmänna" sjukvården får väl också stå tillbaka för den mer avancerade. När ska diskussionen ta fart om vad sjukvården egentligen ska leverera? Ingen lätt fråga men nödvändig. Sjukvården kan nog växa hur mycket som helst annars.

    SvaraRadera