tisdag 29 mars 2011

Folkrörelse mot större barngrupper

När föräldrarna på Blåklinten ställde oroliga frågor om de större barngrupperna fick de ett besked och en uppmaning från ansvariga politiker.

– Det kommer att bli ännu värre 2012,
sa Lars Hansson (FP), ordförande i BSN Lunds Stad.

– Försök var lite positiva i framtoningen. Man behöver inte vara så oerhört negativ,
sa Ulla Stålberg (M), vice ordförande i BSN Lunds Stad, bägge enligt citat i SDS.

Hansson skyllde på utbyggnaden, lågkonjunkturen, att fler barn föds och att flera förskolor bommat igen. Han glömde dock det viktigaste: Att han och de andra borgerliga i Lund prioriterar sänkt kommunalskatt framför att satsa på barnen. Sedan det blev borgerligt i Lund 2006 har det reellt skurits cirka en procent av skolornas och förskolornas budget varje år. Nästa år planerar de att inte räkna upp anslagen alls i förhållande till inflationen och därmed skära ner på resurserna med ytterligare 3 procent i ett slag.

De borgerliga i Lund har all anledning att vara nervösa för den folkrörelse mot större barngrupper som föräldrarna på Blåklinten hotade med. Speciellt om man inte har något vettigare att säga än Hansson och Stålberg.

Tidigare: Varning för barn

4 kommentarer:

  1. Stopp nu ingen höjd skatt.
    Skatten är redan för hög i Lund.

    Om det tvunget ska satsas ännu mer pengar på förskolan får politikerna omfördela bland skattemedlen.

    Bygga skrytbyggen som nytt kommunhus etc är sådant de kan spara in på.

    Fast bäst vore om maxtaxan försvann för det är absurt hur lite föräldrar betalar för att ha sina barn på dagis etc.

    SvaraRadera
  2. Då har du ju fått det som du vill nu. Skatten är sänkt och resultatet syns bland annat i större barngrupper på Blåklinten. Sambandet är glasklart. Det finns ju tyvärr inte så mycket kommunal verksamhet att omfördela inom, om man nu inte vill börja stänga bibliotek och fritidsgårdar.

    Det kommunhus som du kallar skrytbygge innebär en nettobesparing för kommunen, eftersom de förvaltningar som ska flytta in där antingen sitter i dyra lokaler eller i sådana lokaler som måste genomgå omfattande renoveringar under kommande år.

    SvaraRadera
  3. nej inte alls då skatten är redan för hög.
    borde sänkas mer.

    Varför ställer du inte frågan varför förvaltningar sitter i dyra lokaler?
    Måste kännas som ett enormt slöseri med skattemedel.

    Vill föräldrarna ha mindre barngrupper får de allt bidraga med det finansiella.
    Maxtaxan är löjligt låg.

    Du själv vill bestraffa bilister med absurd ökat skatt på bensin, då kan vi lägga samma påbud på föräldrar.

    SvaraRadera
  4. Maxtaxan kan man verkligen skrota för den är bara till för att spara pengar åt dem som har råd att betala mer. Syftet med den är ju att ha ett tak för vilken inkomst som ska ligga som grund för den procentuella avgiften man betalar för sin dagisplats. Alla under den gränsen, t ex halv och helfattiga helt eller delvis arbetslösa, kommer aldrig upp i den inkomsten och har inget skydd i maxtaxan.

    Det är lika korkat som högkostnadsskyddet i vården, i tandvården och på apoteket.

    Dessa idiotiska konstruktioner av taxor medför att jag av nöden blir tvungen att sälla mig till högerns motstånd mot skatter. Inte för att avskyr att betala skatt utan för att jag helt enkelt inte vet vad jag ska dra in på.

    Högerpolitiken på riksplan har kapat allt det utrymmet från vår hushållsbudget.

    Dagisplatsen, som skulle vara bra att ha ibland, mäktade vi inte med att betala för. Hur vi i ljuset av det ska ha råd med skattehöjningar har jag inte den blekaste aning om.

    Vänd på maxtaxan så att det blir en golvtaxa. Ingen avgift för inkomster under 20000 kr per familj. Avgift på allt däröver. Det är lösningen för de sämst ställda hushållen och ensamstående föräldrar.

    SvaraRadera