tisdag 30 november 2010

Regeringens tågkaos

Tåget tar sig fram till Fjälkinge, långt före
Reinfeldts, Rådhströms och Elmsäter Svärds tid.


Idag har det varit kaos i tågtrafiken på många håll i landet. Passagerare har fått evakueras efter timmar i kyla och mörker och det har varit totalstopp på Södra Stambanan genom Östergötland.

Idag beslutade den borgerliga majoriteten i riksdagens Trafikutskott att lägga en besparing på 700 miljoner kronor på underhåll av järnvägar. Utskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström (M) kunde dock inte närvara på mötet eftersom han satt fast på ett tåg.

Tillfälliga avbrott och förseningar kan skyllas på extremt väder, otur eller andra enskildheter. Det numera konstanta tågkaoset kan bara skyllas det borgerliga styret.

Redan under förra mandatperioden fördes huvuddelen av statens investeringar över från järnvägar till vägnätet samtidigt som alla sträckor avreglerades och det nödvändigt underhållet eftersattes. Vid en utfrågning i riksdagens Trafikutskott i förra veckan meddelade infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) att en av de främsta insatserna för att komma till rätta med tågkaoset i vinter var en lista över tågavgångar som ska ställas in. Detta smått otroliga uttalande upprepade hon i SVT i kväll och ville samtidigt att vi skulle vänja oss vid kaoset i tågtrafiken - i tio år till (sist i klippet). Samme minister vill för övrigt chockhöja avgiften över Öresund, från 450 till 3 000 kronor per tågpassage.

Regeringen Reinfeldt tycks göra allt som står i dess makt för att förstöra järnvägstrafiken.

Tidigare: Sveket mot tåget; Inte ens Marieholm

Länkat: SVT; SVT; DN; SVD; SVD; GP; GP; SKD

söndag 28 november 2010

Betala eurons kris?

Irlands kris är skapad av euron. Irland är offer för en nyliberal sanndröm om avskaffad nationell penningpolitik. När Greklandskrisen debatterades som hetast i våras försökte EMU-förespråkarna att skylla allt på oordning i de grekiska statsfinanserna. Det kan de inte nu längre, när Irland, Spanien och Portugal står på tur.

Länderna dras med ständigt felaktiga räntenivåer, bestämda av den europeiska centralbanken. När räntan skulle behövt höjas för att svalka överhettade ekonomier har den istället sänkts för att stimulera, och omvänt. Därtill är det avgjort så att flytande nationella valutakurser hade varit att föredra för alla dessa länder när krisen kom.


Detta är exakt vad nej-sidan förutspådde inför den svenska folkomröstningen 2003, och folket gav också då ett rungande nej till att euron. Detta nej är en viktig orsak till att Sverige idag står starkare ekonomiskt än de flesta andra europeiska länder (något som tyvärr allt för många svenskar i år istället har förknippat med euroförespråkarna Reinfeldt och Borg). Nu vill regeringen att Sverige ska hjälpa till att rädda de irländska bankerna genom lån och stödpaket.


Samtidigt protesterar det irländska folket på gatorna mot krispolitikens inriktning. Det är pensionärerna, de arbetslösa och låginkomstagarna som ska betala kalaset medan de banker som spekulerat i bubbelekonomin ska räddas. Det finns ingen orsak för Sverige att ställa upp på sådana så kallade räddningspaket.

Vänsterpartiet
sade idag nej i EU-nämnden, men menar att om krisåtgärderna haft en annan och mer socialt acceptabel inriktning hade man kunnat stödja dem. Må så vara, men krisen är eurons och EMU-länderna får faktiskt själva ta ansvar för sitt havererade projekt.


Tidigare om euron:
Euron skapar och fördjupar krisen; FΣTA LÄRDOMAR; Euron tvingar Grekland till konkurs; De sista EMU-fanatikerna

Länkat: Jonas Sjöstedts blogg; Vänsterpartiet; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; GP; SDS; Exp; SVT; SVT; SVT

Svek och kreativ bokföring

Lunds kommuns budget för 2011 har nu åter varit uppe för beslut i fullmäktige, som brukligt är under ett valår. Annars beslutas budgeten slutgiltigt i juni. Några nysatsningar hade inte lanserats från den borgerliga majoritetens sida. Redan två månader efter valet har de svikit de enda egentliga vallöften de gav: Att införa fria bussresor för 75+ från och med 1 januari 2011, samt att lägga spår på Lundalänken, från Brunnshög till Klostergården/S:t Lars, till 2014. Vem är förvånad?

Annars fortsätter de senaste fyra årens nedskärningspolitik i all kommunal verksamhet. Som vanligt vägrar de borgerliga att diskutera konsekvenserna, utan hänvisar till att Lund fortfarande har bättre resultat i t.ex. skolan än de flesta andra kommuner. Det som är bra tål att göras sämre - så lyder den borgerliga visionen för Lunds kommun.

Mot detta ställde de rödgröna partierna framtidsinriktade satsningar på de kommunala kärnverksamheterna skola och omsorg, på miljöpolitiken samt en rad angelägna lyft för t.ex. park, natur, idrott och kultur. De rödgröna lade dock inget identiskt budgetförslag, men var eniga om de viktiga satsningarna på skola, socialpolitik och äldreomsorg och att dessa krävde en skattehöjning på 40 öre.

Vänsterpartiet föreslog extra pengar för att sänka taxorna i Kulturskolan och att minska biljettpriserna på stadsbussarna. Därtill ville vi hålla fast vid de gemensamma rödgröna ambitionerna från i somras att äntligen få fart på det eftersatta underhållet av kommunens lokaler och anläggningar. I allt detta fick vi stöd av Miljöpartiet, men tyvärr inte av Socialdemokraterna som prioriterade att lägga en budget som skulle visa plus på sista raden. Detta kunde de dock bara uppnå genom att acceptera en märklig borgerlig piruett.

Ett nytt inslag som de borgerliga lanserade var nämligen att införa en post i budgeten som kallas Resultatförbättring, en extra intäkt på 23 miljoner kronor 2011. Bakom den kryptiska beteckningen döljer sig underskottet i den borgerliga budgeten som uppgår till - just det, 23 miljoner kronor. Detta måste vara den största innovationen i Lunds finansiella historia: Lyckas man inte balansera budgeten skapar man en post med en förväntad intäkt som motsvarar underskottet.

Vänsterpartiets syn är att det är bättre att ärligt visa budgetens resultat även om det är minus. Lagstiftningen inom detta område, som i praktiken fungerar som rekommendationer eftersom det inte finns några sanktionsmöjligheter, är stelbenta och procykliska. De tvingar kommunerna att skära ner när de borde satsa. Lund förväntas gå med ett överskott på över 200 miljoner kronor 2010. Då är det helt OK att budgetera ett underskott på några tiotal miljoner kronor 2011.

Tidigare: Lund Marathon; Rödgrön budget för Lund; Trött borgerlighet i Lund; Hemlöshet och sociala frågor

Länkat: SDS; SKD

fredag 12 november 2010

Stupstock utan tanke

Stupstocken i sjukförsäkringen lades till på initiativ av Folkpartiet och finansdepartementet. Allt skedde mot bättre vetande, mot sakkunskap som påpekade att sjuka människor skulle drabbas hårt. Socialdepartementet ansåg redan från början att en absolut bortre gräns i sjukförsäkringen var ohållbar.

Detta avslöjar idag Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida. Det ger en ny skrämmande bild av hur Alliansen 2007 kom fram till det beslut som i år drabbat 54 000 långtidssjukskrivna. I beslutet fanns inte någon som helst tanke om eller analys av vad som skulle hände med dessa människor. De offrades i en cynisk kompromiss.

torsdag 11 november 2010

Palin och Fox News

Efter några dagar på resa i USA häpnar man först av hur extremt politiserad TV-journalistiken har blivit. TV-kanalerna har väl aldrig haft något krav på objektivitet, mätt till exempel med svenska mått, men sammanblandningen av nyheter och politisk kampanj förklädd till journalistik har blivit så mycket öppnare, så mycket grövre jämfört med bara för några år sedan.

Denna kampanjjournalistik har nått nya höjder med den nu helt fullbordade symbiosen mellan Fox News, Sarah Palin och den amerikanska extremhögern. Samtidigt som Palin är frontfigur i högerns allt mer vildsinta kampanj mot Obama-administrationen är hon numera också kontrakterad av Fox News som politisk kommentator och analytiker. Palin har dessutom en egen programserie på Fox kallad Real American Stories som innehåller tillrättalagt tårdrypande episoder om "vanliga" amerikaners hjältemod och dådkraft.

Sarah Palin hårdlanseras nu inför presidentvalet 2012. Varenda framträdande blir Breaking news även när budskapet är förutsägbart. I detta avseende påminner amerikansk politiserad journalistik delvis om gamla öststatsmedia - så fort ledaren, ikonen klippt ett band eller besökt ett möte eller en fabrik ställer media upp med fullt pådrag. Skillnaden är väl kontrasten mellan de gamla öststatsledarnas mumieliknande framtoning och Sarah Palins hojtande uppenbarelse.

I måndags hävdade Palin, apropå Obama-administrationens försök att genom stimulansåtgärder få fart på ekonomin, att priset på matvaror ökat kraftigt under det senaste året. En journalist på Wall Street Journal påpekade omedelbart att Palin måste ha missförstått någonting eftersom prisökningarna på mat- och dryckesvaror under årets första nio månader stannade på 0,6 procent, vilket är den lägsta ökningstakten sedan statistik började föras 1968.

Detta har fått Palin att bryta ut i ett våldsamt angrepp på Wall Street Journals journalist i synnerhet och lame stream media i allmänhet. Det senare är ett skällsord som Palin använder mot all hederlig politisk journalistik, mot all media som inte öppet tar ställning för hennes egna högerextrema åsikter. Mer normala nyhetskanaler som CNN och MSNBC har på ett något så när ärligt sätt återgivit incidenten med Palins prisökningar. Men naturligtvis inte Fox News.


Läs- och hörvärt av Ginna Lindberg i SR:s Kulturnytt: Kommer nästa amerikanska president från Fox?

fredag 5 november 2010

Vända blad?


Sveriges statschef anklagas i en bok för att bland annat regelbundet ha utnyttjat prostituerade och att ha gynnat en svartklubb som drivs av en ökänd krimininell. Stockholmspolisens insatsstyrka fick snopet vända utanför svartklubbens dörrar eftersom statschefen befann sig i lokalen och deltog i den kriminella verksamhet som pågick.

Inget händer. Och om något eventuellt hade hänt är statschefen inte ens åtalbar.


Diskussionen i media handlar inte om sanningshalten i påståendena eller om det lämpliga i att statschefen utnyttjar prostituerade och frekventerar illegala klubbar. Debattens fokus är istället statschefens "privatliv".

Hade det inte varit Sveriges statchef som igår stod där utanför jaktstugan och mumlade, då hade man antagligen tyckt synd om honom. Inte minst därför att en statschef utsedd i allmäna val antagligen besuttit förmågan att formulera en hel och sammanhängande mening. Är det därför som jag fruktar att kungen trots allt kommer att klara sig undan allt? Klara sig undan med sina osammanhängande ord om att inte "recensera böcker som vi inte läst" och att "vända blad".


Sverige borde ha vänt blad redan 1914 då den nuvarande kungens farfars far organiserade en statskupp mot den folkvalda sittande regeringen.
Monarkin framstår som allt mer absurd.


PS. Bilden ovan föreställer inte några prostituerade och är inte tagen på någon svartklubb. Året är 1992 och Karl XVI besöker en nazistisk förening i Stockholm. Flaggorna på väggen bakom den pilkastande monarken tillhör Vitt Ariskt Motstånd (VAM).

Tidigare om monarkin: En fri republikansk ö; De devota hyllningarnas tid; Står upp mot hovjönseriet; Otillbörligt gynnande av enskild?

Länkat: AB; AB; SVT; SVT; SVT; SVT; DN;
DN; DN; DN;DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SKD; SKD; GP; GP; GP; GP; GP; Metro; HD; HD; HD; HD; HD

onsdag 3 november 2010

Krigsförbrytare till Haag

Är det skillnad på krigsförbrytare och krigsförbrytare? Det är svårt att inte hålla med Dror Feiler och Anna Wester som i ett inlägg i Aftonbladet påpekar att Shaul Mofaz borde skickas till den internationella domstolen i Haag för brott mot folkrätten.

Shaul Mofaz var generalstabschef för Israels armé 1998-2002. Han var försvarsminister vid Israels militära invasion av Västbanken 2002 och i rapporterna från Amnesty och Human Rights Watch presenteras klara bevis för krigsbrott där Shaul Mofaz utpekas som en av de ansvariga. Under Mofaz ledning utförde den israeliska armén otaliga utomrättsliga avrättningar av palestinier, hundratals hem demolerades, fångar torterades och ambulanser nekades att komma fram till skadade.

Denne Shaul Mofaz var igår istället inbjuden av Utrikespolitiska Institutet som huvudtalare vid ett möte om "Möjliga vägar till fred". Skandal är ett milt uttryck i detta sammanhang. Att Sverige inte aktivt verkar för att krigsförbrytare som Shaul Mofaz lagförs är en skam.



Länkat:
Anna Westers blogg; AB