torsdag 29 april 2010

Om kvalitén på det politiska samtalet

Många har menat att Mats Odells uttalande om de rödgröna partiernas krav på ökat stöd till kommunerna är ett lågvattenmärke i svenska politik. Jag är benägen att hålla med, men vill peka på en annan och kanske allvarligare försämring av det politiska samtalet.

I Lund har de borgerliga infört en otrevlig nymodighet sedan de tog över 2006: Att förneka nedskärningar genom att bara redovisa bruttosiffror. Så här går det till:

Tidigare var det så att ett nytt års budgetramar först räknades upp med inflation och volymförändringar, alltså löner och andra kostnader samt förändrat antal barn i skola och förskola, antalet äldre med förväntat omsorgsbehov, etc. Först därefter lade politikerna eventuella satsningar eller besparingar på verksamheten. Bägge dessa steg redovisades tydligt i underlag och protokoll. Därmed kunde ett något så när meningsfullt samtal föras, massmedia kunde på ett begripligt sätt beskriva vad som hände och allmänheten hade en chans att följa med.

Sedan 2006 har Lunds borgerligheten istället skurit med 1-2 procent varje år direkt i dessa automatiska ramuppräkningar och sedan förnekat att de gjort några nedskärningar. Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) har hänvisat till bruttosiffrorna, alltså inklusive påslagen för inflation och volymförändring. Påfallande ofta har massmedia därför misstolkat reella nedskärningar som satsningar på verksamheten.

Debatterna i Lunds kommunfullmäktige har vid flera tillfällen varit smått parodiska, då den rödgröna oppositionen velat diskutera effekter av nedskärningar som de borgerliga blånekat till. När det reella anslaget per förskolebarn minskat med en procent har de borgerliga helt enkelt vägrat erkänna detta med hänvisning till ett höjt bruttoanslag till förskolorna med 4-5 procent. I fullmäktigedebatten 29 april 2010 upprepade Helmfrid argumentet: Vi har inte skurit ner på anslagen de senaste tre åren. Samtidigt har lärartätheten i skolan minskat och barngruppsstorlekarna i förskolan blivit större. Samma mönster gäller för alla kommunala verksamheter - äldreomsorg, kultur, parker ...

Jag vet inte hur det går till i andra borgerligt styrda kommuner men i Lund har borgerlighetens försök att dölja vad de gör inneburit en avsevärd sänkning av kvalitén på det politiska samtalet. Det har framför allt medfört att allt har blivit mer obegripligt för den som inte är mycket väl insatt, vilket man kanske ska tolka som en vinst för de borgerliga.


Länkat
SKD

Euron tvingar Grekland till konkurs

Ekonomiprofessorn vid Harvard Martin Feldstein slår nu än en gång fast: Orsaken till den grekiska krisen är euron. Hade Grekland behållit sina drakmer hade dessa för länge sedan fallit i värde gentemot andra valutor och finansmarknaden hade för länge sedan reagerat på den ökade statsskulden med höjda räntor.

Grekerna hade fått betala mer för importvaror och utlandssemestrar, men i stället hade inhemsk produktion stimulerats. Det hade snabbt blivit för dyrt att finansiera offentlig verksamhet med nya statsobligationer, vilket antingen hade lett till återhållsamhet eller annan finansiering. Krisen hade aldrig uppstått.

Feldstein visar också att EMU tvingar Grekland till konkurs och att euron är huvudproblemet när grekerna ska försöka ta sig ur krisen. Inga andra åtgärder återstår än dramatiska nedskärningar i offentlig sektor, vilket Feldstein visar kommer att bli kontraproduktivt: Ännu fler greker kommer att bli arbetslösa vilket minskar intäkterna än mer.

I denna situation kan man bara gratulera Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) till lyckokastet att på nytt kräva ett svenskt EMU-inträde.


Länkat
Martin Feldstein artikel i SDS
DN1; DN2; DN3; SVD1; SVD2 ; HD; GP; E24; E24

Tidigare inlägg om EMU
De sista EMU-fanatikerna

onsdag 28 april 2010

Bängkäpp till Tobleroneman

Kommunminister Mats Odell (KD) tilldelades Årets Bängkäpp av Situation Stockholm, de hemlösas tidning i huvudstaden. Juryns motivering lyder:

För att han, genom att underlätta utförsäljningen av stadens hyresrätter och driva igenom marknadshyror i Stockholms innerstad, fortsätter att göra det svårare för Sveriges hemlösa personer att få ett bra hem.

Mats Odell, numera även känd som Tobleronemannen, har emellertid sedan januari vägrat ta emot utmärkelsen. Den kristna högern förnekar sig inte.

Apropå sakfrågan: Måste skola, vård och omsorg svältas ut 2011 (enligt kommunminister Odells åsikt, allt annat är ju "tobleronepolitik")? Eller har Sverige råd med en anständig nivå på välfärdssektorn? Jag tror att de flesta är överens om det senare och Reinfeldt och Borg har ju för övrigt redan antytt att regeringen kommer med någon sorts resursförstärkning till kommunerna till sommaren. De vågar inget annat med tanke på det stundande valet.

Det ska bli mycket intressant att höra om Odell har något att säga om chokladpraliner då.


Länkat

Välkommen till Lund på härliga Valborg!


Valborgsfirandet i Lund har vuxit till en härlig, okontrollerad och glad folkfest. Kommunen har äntligen ändrat attityd till firandet. Tidgare år har till exempel på fullt allvar diskuterats att hägna in och stänga av Stadsparken. Nu bejakas istället folkfesten och kommunen satsar på att få ordning på renhållningen och stävja sådant som riskerar att gå över styr. Förra året besöktes Stadsparken av över 15 000 personer under Valborgsfirandet. Folk kommer från hela landet, liksom från Danmark och Tyskland.

Så välkommen till Lund på Valborg. Staden, parken och människorna är vackra, så fördärva inte och skräpa ner. Och framåt eftermiddagen dagen efter borde också alla modiga ha orkat kravla sig upp ur sängen för att delta i 1 maj-firandet. Det är extra viktigt i år när vi äntligen har chansen att bryta borgarväldet - i Sverige, Skåne och Lund.

Vänsterpartiets demonstration samlas på Stortorget 14.00.


Länkat
SKD; SDS

tisdag 27 april 2010

Nu gäller det bara att vinna valet

Idag ger de tre rödgröna partierna besked i välfärdsfrågorna. 12 miljarder extra satsas på skola, vård och omsorg. Det är precis det besked som Sveriges kommuner behöver inför 2011 och 2012. Pengarna är nödvändiga för att bedriva en anständig välfärdspolitik utan kraftiga höjningar av kommunalskatten.

Eftersom det är valår är det möjligt att det raka beskedet från de rödgröna kommer att tvinga den borgerliga regeringen, som tidigare aviserat drakoniska indragningar från välfärdssektorn under 2011, att delvis ompröva sin ståndpunkt. Desperationen märks i det uppskruvade tonläget från regeringsrepresentanternas sida under dagen. Mats Odell (KD) lär redan ångra sitt lågvattenmärke till angrepp på oppositionen.

För Lunds kommuns del innebär det rödgröna beskedet cirka 100 miljoner kronor i förstärkning inför 2011. Det betyder att det kommer att finnas utrymme för goda satsningar på ökad kvalitet i äldreomsorgen, i kampen mot hemlöshet och utanförskap, att arbetet med att minska gruppstorlekarna i förskolan kan återupptas samt ge möjlighet till ökning av personaltätheten i skolan. Den negativa trend som fyra års borgerligt styre i riksdag, region och kommun inneburit kan äntligen brytas. Hela satsningen beräknas ge 10 000 till 15 000 nya jobb i välfärdssektorn.

Nu gäller det bara att vinna valet.


Länkat
SVD1; SVD2; SVD3; HD; SVT1; SVT2; GP1; GP2;
Rödgrönt samarbete för framtiden


Fler inlägg om välfärdpolitiken inför 2011
Skattehöjning nog nödvändig; Hotet mot välfärden stavas B-O-R-G

söndag 25 april 2010

En fri republikansk ö


Jag vill tipsa om Gunnar Bergdahls vidräkning med den rojalistiska hysterin i massmedia. Ur krönikan i Helsingborgs Dagblad:

Nu får det banne mig vara nog! Härmed förklaras kultursidan på Helsingborgs Dagblad vara en fri republikansk ö i det stormande hav av vansinnigheter och idiotier som präglar svensk media och dess "bevakning" av det stundande bröllopet.

Skönt att det trots allt finns folk i branchen som vågar säga ifrån.


Länkat

Helsingborgs Dagblad


Tidigare inlägg om monarkin
Sundhetstecken mitt i den rojalistiska hjärntvätten; De devota hyllningarnas tid; Står upp mot hovjönseri; Hovjönseri

Avhoppad rasist visar vad som gäller

Stora delar av Kävlinge SD med Kenneth Sandberg i spetsen lämnar nu partiet.

– Vi tycker att ledningen har valt att fila av udden för att framstå som ett lite harmlöst parti, en strategi för att komma in i riksdagen, säger Sandberg i Sydsvenskan. Förändringen kom 2005 då Jimmie Åkesson blev partiledare. Sedan dess har partiledningen försökt skapa ett mildare tonläge och rensa bort uttalat rasistiska inslag i partiet. Sandberg kallar partiet oärligt och talat om dubbla budskap.

– Partiets program är egentligen mycket radikalare än ledningen vill låta påskina. Man ligger lågt på profilfrågan. Det är invandringen det handlar om. Det är ingen hemlighet. Det vet ju alla, säger Sandberg.

Avhoppen visar egentligen precis vad SD är för sorts parti. Deras taffliga försök att bli rumsrena har aldrig fungerat. Den som medvetet spelar ut folkgrupper mot varandra och skyller brister i välfärden på "främmande element" eller "massinvandringen" är – just det – rasist.

Riktigt pinsamt, på gränsen till underhållande, blir det när Lars-Anders Espert i SD Staffanstorp i en intervju i Sydsvenskan ska försöka förklara sitt motstånd mot att ta emot flyktingbarn utan att säga som det är: Vi vill ha ett rasrent Staffanstorp.


Länkat
SDS; SKD; SVD;
GP; TA; DN

fredag 23 april 2010

Kultur på svältkur i Lund

Lunds kulturliv bärs upp av dess föreningar. Men verksamheten vid flaggskeppet Mejeriet, liksom annan föreningsdriven verksamhet, hotas nu av borgerliga nedskärningar. Orsaken är dels regeringens Reinfeldts strypsnara på kommunerna inför 2011, dels Lunds borgerlighets prioritering av skattesänkningar framför kultur.

Den borgerliga majoriteten har i fyra års tid skurit ner på nettobidraget till kultur- och fritidsbudgeten. Lund har visserligen satsat 15 miljoner kronor per år på ny, ofta mycket bra verksamhet i anslutning till kulturhuvudstadssatsningen. Men borgarna har samtidigt skurit ner 20 miljoner på den ordinarie verksamheten inom kultur och fritid. Jag hävdar envist att detta är den yttersta orsaken till att kuturhuvudsprojektet aldrig kunde göras riktigt trovärdigt. Med föreningarna på svältkur spelar det ingen roll vilka häftiga nya projekt man lanserar. Nu måste ett rejält trendbrott till. För detta krävs en ny politisk majoritet.


Länkat
SDS

torsdag 22 april 2010

Hur kan man vara för köttklister?

Köttklister har redan med bred marginal utsetts till äckligaste nya ordet 2010. Inför försöken att med hjälp av EU-parlamentet förbjuda eländet deklarerar nu moderaterna tillsammans med folkpartiets Marit Paulsen att de kommer att rösta ja till köttklister.

Regeringen och jordbruksminister Eskil Erlandsson har tidigare i EU-kommissionen understött den vidriga produkten, mot att den blir märkt.

Säga vad man vill om den borgerliga alliansen, de vet vad som krävs för att hålla samman.


Länkat
DN; GP; SVD; SVT; YA; F

onsdag 21 april 2010

Politisk konstkritik i repris?

Ska konstens innehåll styras politiskt? De flesta svarar nog bestämt nej på den frågan. Det räcker att nämna den nazistiska kampanjen mot Entartete Kunst (degenererad konst) 1937 för att vi ska se att spåren förskräcker. Konsten måste vara fri. Stat och kommun kan aldrig villkora stöd efter de styrandes tycke och smak. Man kan inte rösta i riksdagen eller kommunfullmäktige om vad som är god konst, dålig konst eller för den delen icke-konst.

Inte desto mindre gav sig två fullmäktigepartier i Lund under 2007 in i just konstkritikernas branch. Erik Almqvist, Sverigedemokraterna, krävde i oktober att Lunds kommun skulle stänga utställningen "A history of sex" på Kulturen, en utställning som kort därefter vandaliserades av maskerade unga män i läderkängor. Almqvists bländade definition av vad som är konst och inte konst kunde lika gärna ha uttalats i München 1937 av Joseph Goebbels. Almqvist poängterade att syftet med sådan här "så kallad konst" inte var att verka "estetiskt tilltalande" utan "vända upp och ner på samhället" i "kulturradikal" anda.

Folkpartiet med Tove Klette i spetsen krävde månaden därefter att kommunen skulle ta i med hårdhandskarna mot Lunds Konsthall som hon menade inte visar sådan konst som folk vill ha. Hon fick stöd av bland annat sin son Martin Klette (FP) som från fullmäktiges talarstol försäkrade att "hinkar som åker upp och ner i taket är i alla fall inte konst."

Vi är nog många som har fruktat en upprepning av försöken i politisk konstkritik när Holger Radner (FP), som är ny ordförande för Lunds Kultur- och fritidsnämnds, inlett sin karriär med ifrågasättanden av Konsthallens verksamhet. Nu blev nämndens beslut istället att låta göra en undersökning om vad lundaborna tycker om Lunds kulturliv, däribland konsthallen, stadsteatern och biblioteken. Detta är naturligtvis helt OK, men se upp: Vem vet vad folkpartisterna kan ta sig till när det är valår!


Bilden:
Degenererad konst av Franz Marc, olja 1911.

Länkat till detta inlägg
SDS

tisdag 20 april 2010

Sundhetstecken mitt i den rojalistiska hjärntvätten

Det svenska folkets förtroende för kungahuset och monarkin är på väg ner. Fortfarande är det dock en majoritet, 56 procent, som anser att monarkin bör bevaras, men sedan år 2006 har denna andel minskat från 68 procent - med 12 procent.

Siffrorna är desto mer anmärkningsvärt eftersom det stundande bröllopet i den kungliga familjen hittills har varit en massmedial hit: Även medier som annars brukar uppträda sansat har gett sig hän i något som inte kan beskrivas som annat än en rojalistisk hjärntvätt. Att en stor del av folket regerar på detta genom ett ökat avtåndstagande från monarkin måste ses som ett rejält sundhetstecken.

Länk för dig som vill gå med i Republikanska föreningen.

Länkat till detta inlägg
SVT; GP; DN; SVD; AB
; SDS

Tidigare inlägg
De devota hyllningarnas tid;
Står upp mot hovjönseri; Hovjönseri

Skattehöjning nog nödvändig

De borgerliga i Lund har haft två övergripande mål med sitt maktinnehav: Privatisering och sänkt skatt. De har lyckats ganska bra med det första, flera verksamheter inom vård och omsorg har till exempel sålts ut till lägstbjudande. De har lyckats halvbra med det senare, de ville sänka skatten med 75 öre men lyckades med 40 öre. Priset för detta har ändå varit neddragningar inom skola, förskola, vård & omsorg, parkskötsel, kultur och andra verksamheter.

De rödgröna vill värna välfärdssekorn och skolan. Därför är det bra att Anders Almgren (S) redan nu markerar att de rödgröna är beredda att återställa skatten med 40 öre om det behövs. Det kommer antagligen att bli nödvändigt. Regeringen Reinfeldts vårbudget innebär en indragning med 12 miljarder av komunernas resurser (13,5 med inflationsuppräkning). För Lunds kommun innebär detta 110 miljoner mindre till verksamheten än 2010.

Höjning av kommunalskatten är dock aldrig något självändamål. Möjlighet att undvika det finns, nämligen om ett regeringsskifte i september leder till motsvarande ökade intäkter till kommunerna. Vi vet dock ännu inte exakt hur mycket ett sådant tillskott skulle betyda för Lund. Därför måste de rödgröna, när de lägger sitt förslag till kommunal budget i juni, visa att de tar ansvar både för Lunds välfärd och ekonomi.


Länkat till detta inlägg
SDS; SkD

Tidigare inlägg
Hotet mot välfärden stavas B-O-R-G

söndag 18 april 2010

Sveket mot tågtrafiken i Europa

Flygstoppet har satt fingret på ett stort problem: Det europeiska sveket mot järnvägen. Jämfört med flyget är tågtrafiken uselt utbyggd. När så flyget plötsligt stannar finns inte skuggan av en chans för de internationella tåglinjerna att svälja resandeströmmarna. Det räcker att titta på de ordinarie tidtabellerna mellan Skandinavien och några viktiga metropoler, till exempel Amsterdam och Bryssel så ser man att något är väldigt fel.

Från Malmö till Amsterdam är det cirka 65 mil, alltså ungefär lika långt som från Malmö till Stockholm. Till Stockholm tar man sig på under 4,5 timmar med X2000. Till Amsterdam tar den snabbaste dagförbindelsen nästan 12 timmar, vilket inkluderar tre byten. Skulle man vilja åka på natten är tidtabellens snabbaste förslag 16 timmar för att transportera sig dessa 65 mil, med sex (!) byten inklusive ett mysigt uppehåll på Münsters Hauptbahnhof mellan 01.11 och 05.08 på natten. Bekvämare är naturligtvis nattåget utan byte Köpenhamn - Amsterdam, men då tar resan märkligt nog
ytterligare en timme längre.

Till Bryssel är det 77 mil från Malmö och med tanke på stadens betydelse inom EU kunde man kanske förmoda att förbindelserna var snabbare. Här tar det som bäst 12,5 timmar med tre byten och snabbaste nattförbindelse tar nästan 15 timmar inklusive ett byte i Köln 06.14 - 06.44.

I jämförelse med de enorma satsningar som har gjorts på det europeiska flyget framstår sveket mot järnvägen som monumentalt. Det är som en upp-och-ner-vänd värld där det mest klimatsmarta sättet att transportera folk och varor till varje pris ska straffas ut. Flygförbindelserna är täta, snabba och billiga medan tågförbindelserna är glesa, långsamma och dyra.

Sveket mot tågen är alltså också ett svek mot miljön. Miljöbelastningen för en tågresa mellan Malmö och Bryssel är några tusendelar av en flygresas.
Det är bara att hoppas att flygets sårbarhet nu ska tjäna som en väckarklocka.


Länkat till detta inlägg
SDS; SkD; SVT; DN; EK; NM;SDS; DN; SVD

lördag 17 april 2010

Konstruktiva LKF

Lunds Kommunala Fastighetsbolag visar hur man kan bygga bra och billiga bostäder i Lund. Idén är att använda sig av prefabricerade moduler. Som LKF påpekar kräver detta en viss flexibilitet i detaljplanerna vad gäller utseende och mått, men detta är knappast det stora problemet.

De marksnuttar som nu LKF allt som oftast tvingas arbeta med ger kanske 20-30 bostäder per projekt, vilket är omöjliga volymer om man vill pressa kostnader och kunna erbjuda rimliga hyror. LKF:s byggchef Håkan Ekelund vill komma tillbaka till etapper som möjliggör 100-150 lägenheter åt gången för att kunna bygga med ekonomi.

Det största problemet är dock att LKF, trots att de vill bygga, inte erbjuds någon mark att bygga på. Nyproduktionen är åter nere på katastrofalt låga nivåer, precis som förra gången när vi närmade oss slutet på en fyraårsperiod med borgerligt styre i Lund. Att snabbt ändra på detta måste bli en av de viktigaste åtgärderna efter en rödgrön valseger i Lund i höst.



Länkat till detta inlägg
SkD

fredag 16 april 2010

Insiktsfullt om spår

Den borgerliga regeringen vill inte satsa ett öre på Lundalänken, en av regionens viktigaste transport- och miljösatsningar. Spårtrafik från Lunds central till Brunnshög är en viktig förutsättning för de stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS. I nästa etapp är Lundalänken nödvändig för att koppla samman Lund, Dalby och Staffanstorp med attraktiv och snabb kollektivtrafik.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) inser detta, och är beredd att satsa över en halv miljard ur kommunens investeringsbudget. Region Skåne förväntas bidra till investeringar i vagnar.


Bra, och i denna fråga är kommunstyrelsens ordförande mer insiktsfull än så. I en intervju i Skånskan påpekar Helmfrid att det kommer att bli jäkligt tufft om vi måste bekosta det helt själva. Helmfrid konstaterar krasst att den borgerliga regeringen inte kommer att lägga några pengar på Lundalänken.

– Framtiden får utvisa om ett eventuellt regeringsskifte kan påverka den saken, avslutar Mats Helmfrid i smått förhoppningsfulla ordalag.

Det är egentligen bara att instämma.


Tidigare inlägg om regeringens infrastrukturpolitik
Nya spår - då krävs regimskifte

torsdag 15 april 2010

Ung Vänster är bäst

SD-rasisternas turné på Lunds gymnasieskolor väcker känslor. Vem hade förväntat sig något annat? Deras budskap går ut på att skylla allt som de anser vara fel i Sverige på invandrare. Exakt samma argumentation hade nazisterna på 1930-talet, men då var det judarna som man gav sig på. Detta är rasism och det bör kallas vid sitt rätta namn.

De som tror att de kan stoppa rasister genom att gå till handgripligheter kan också lära sig lite av 1930-talets första år. Det skapar martyrer bland dem och plötsligt är det skurkarna som det är synd om.

Ung Vänster är bäst. De försöker bemöta SD-rasisterna var de än dyker upp, men med egen anti-rasistisk information. De tar samtidigt avstånd från våld och handgripligheter. Det är faktiskt mycket märkligt att de inte fick komma in på Vipan för att prata med eleverna. Jag har ofta varit på gymnasieskolor i Lund - som förälder eller som politiker - och har varje gång pratat med elever, men har aldrig krävts på något "tillstånd".


Länkat till detta inlägg
SDS
; SDS; Skd; Ung Vänster

Biltullar nödvändigt

Privatbilismen är på väg ut. Den är ohållbar och kommer i framtiden bara att kunna idkas av dem som verkligen behöver den. Ökad privatbilism i städer innebär dessutom dyra och ofta otrevliga väglösningar. Man måste välja: Antingen god tillgänglighet för bilåkande eller god tillgänglighet och trivsel för alla andra.

Eftersom människan är en bekväm varelse måste det skapas incitament för att ställa bilen. Egentligen finns det bara tre vägar att gå:

1. Bygga samhällen där bilåkande blir mer eller mindre överflödigt. Detta betyder täta, fungerande stadsstukturer, där boende, service och arbete är integrerade. Tyvärr har efterkrigstidens samhällsplanering haft en annan inriktning: Bo på ett ställe, arbeta på ett annat, handla på ett tredje och idka fritidsaktiviteter på ett fjärde. Modern stadsplanering börjar nu återupprätta stadens idé, men det tar tid.

2. Göra kollektivtrafiken så pass attraktiv (utbyggd, tät, bekväm, billig) att bilåkande blir överflödigt.

3. Göra bilåkande så pass dyrt att folk väljer bort det utom när det är absolut nödvändigt.

De bägge sistnämnda punkterna hänger intimt samman - det räcker inte att genomföra den ena av dem. Att göra bilåkande dyrt kan ske genom skatthöjningar på drivmedel eller genom avgifter per resa.

Biltullar har redan införts i en rad städer i Europa, t.ex. i London, Milano, Bologna, Riga, Stockholm och flera norska städer. Ofta har de fått avsedd effekt: Minskning av privatbilismen in till städerna, ibland med upp till en tredjedel, och därmed minskning av utsläpp och trängsel. De har därtill gett rejäla intäkter till infrastruktursatsningar.

Ju förr biltullar införs i Skåne, desto bättre. Intäkterna ska naturligtvis inte användas till att bygga ut vägsystemet ytterligare utan till att bygga ut kollektivtrafiken. Här finns massor att göra: Simrishamnsbanan, Lundalänken, pågatåg till Lomma och inte minst Diagonalen mellan Malmö och Kristianstad.



Länkat till detta inlägg
SDS; SkD; HD

onsdag 14 april 2010

De devota hyllningarnas tid

Denna vår och sommar lovar att gå till historien som hovfjäskets och de devota hyllningarnas tid. De stora tidningarna, SVT och annan etermedia uppgraderar sin hovbevakning och har nu alla tagit upp konkurrensen med veckotidningarnas vanliga rojalistiskt svassande.

Även en tidning som Sydsvenskan, som på ledarplats emellanåt uttrycker ett sunt avståndstagande mot monarki och ärvda ämbeten slog idag upp en sajt kallad Prinsessbröllop med rubriken
Kronprinsessan gifter sig 15.30. Det är tydligen viktigt att själva klockslaget för vigselceremonin hamras in och ges en magisk innebörd redan tre månader innan klimax nås den 19 juni. Tänk... 15.30... suck ....

Bland de andra toppnyheterna denna dag trängs ett meddelande från marknadschefen på Sofiero att bröllopet kommer att visas på storbild i parken, för den som till äventyrs inte kan närvara personligen vid vigseln i Stockholm.

Ibland skulle man vilja titta in i hjärnan på de redaktionschefer, journalister och andra mediamänniskor som nu kastar sig in i prinsessbröllopsbranchen. Hur resonerar de egentligen? Betraktar de sina alster som journalistik eller som ett nödvändigt ont för brödfödan? Är de rädda för att bli omsprungna av konkurrenter? Finns det några som helst spår av betänkligheter inför krigsrubriker om brudnäbbar, maränger, korteger, vigselringar och tårtor?


Kanske, men nu är inte förnuftets och tankens tid. Skål, du snabbt växande skara av svenska hovreportrar. Skål, du svenska folk i bröllopsyra. Må baksmällan bli riktigt lång och otrevlig. Själv har jag redan börjat få spykänslor.


Länk för dig som vill gå med i Republikanska föreningen (det kostar bara 200 kr).

Tidigare inlägg om hovet
Står upp mot hovjönseri; Hovjönseri

tisdag 13 april 2010

Står upp mot hovjönseriet

Medan alla andra partiledare förbereder sig för Daniel Westlings och kronprinsessan Victorias bröllop finns det i alla fall en som står upp mot hovjönseriet.

– Jag tackar så hemskt mycket för inbjudan som jag fått, men jag känner mig inte som nära anhörig och är motståndare till monarkin som institution. Därför tycker jag att det vore fel av mig att delta, säger Lars Ohly. Vänsterpartiet kommer heller inte att skicka några presenter.

Egentligen vet man inte om man ska bli glad eller ledsen. Visst är det skönt att det finns partiledare som tar konsekvensen av sin övertygelse. Men de andra då? För inte är väl Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson övertygade rojalister, tvärtemot sina partiers program? Är de personliga vänner till Westlings och/eller Bernadottes? Om inte: Vad ska de där och göra?


Länkat till detta inlägg
SDS; Expr; GP; SVT; 24; BLT; SKD; HD

Tidigare inlägg om hovjönseri
Hovjönseri

Regionledningen dementerar

Efter att ha blivit nerringda av oroad personal och allmänhet dementerade regionledningen under lördagen planerna på en stängning av Lunds sjukhus. Idag följs detta upp med nya dementier, både från majoritet och opposition. Var nedläggningen av Lunds sjukhus en tidningsanka? Knappast, regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) betecknar naturligtvis uppgifterna som fria fantasier. Frågan är bara: Vems fria fantasier?

Divisionschefen Bengt Nellgård, som var Sydnytts och Sydsvenskans huvudkälla vidhåller även efter dementin sin ståndpunkt. Han säger att sjukhuscheferna vill fortsätta diskutera frågan, och fortsätter:

– Är det verkligen värt att renovera så mycket när man kan bygga ett nytt sjukhus? Alla divisionschefer och sjukhuschefen har diskuterat detta. Men vi har samtidigt sagt att det är ett politiskt beslut.

Fattas bara annat. Trodde divisionschefen att han och sjukhuschefen skulle få lov att stänga lasarettet alldeles på egen hand? Det politiska motståndet är dock långt ifrån glasklart. Driven av den borgerliga logiken att offentlig verksamhet gör sig bäst i privatiserad eller kraftigt bantad form var uttalandet igår från vårdproduktionsberedningens ordförande Catharina Blixen-Finecke (M) avlöjande i all sin kryptiskhet:

– Vi ser hela tiden över den fysiska utvecklingsplanen. Saken är på agendan, men hur det ska lösas är inte klart. Jag kan inte bekräfta att det finns några planer på ett storsjukhus
.


Framförallt visar händelsen att något är väldigt fel i den nya tvångssammanslagna Malmö-Lund-organisationen. En grupp chefer, inklusive sjukhuschefen och med divisionschefen för kirurgi som pådrivare, diskuterar lösningar som innefattar nedläggning av ett komplett universitetsjukhus med specialistavdelningar, forskning, 8 000 anställda och 6 miljarder i årlig omsättning. De inte bara fantiserar fritt om detta, de läcker sina planer till pressen och närmast ansvariga politiker förmår eller vill inte tillbakavisa uppgifterna. Efter obligatoriska dementier från högsta ort framhärdar de till och med i sin uppfattning.

För stora organisationer, som inte är förankrade i verksamheten, föder sådana här tankemonster. Detta borde vara ett bra argument för oppositionen i Region Skåne att fullfölja sitt motstånd mot tvångssammanslutningen. Efter ett majoritetsskifte i höst måste åter självständiga sjukhusledningar skapas i Malmö och Lund.


Tidigare inlägg i denna fråga:
Rent från vettet

fredag 9 april 2010

Rent från vettet

Inte nog med neddragningar och försämringar av sjukvården i Skåne. Avsikten med den hårt kritiserade tvångssammanslagningen av sjukhusen i Lund och Malmö avslöjas nu i all sin krasshet:

Nedläggning av sjukhuset i Lund och byggandet av ett nytt mastodontsjukhus i Malmö. Rent från vettet? Ja, men den vettlösa planen lanserades idag av sjukhusledningens divisionschef. Skälet sägs vara framtida renoveringskostnader för byggnader. I något kryptiska ordalag bekräftar
Catharina Blixen-Finecke (M), vårdproduktionsberedningens ordförande, i Sydsvenskans nätupplaga att ärendet finns på agendan.

En ovärdig dragkamp mellan Lund och Malmö om vilket sjukhus som ska vara kvar och vilket som ska läggas ner kan redan skönjas.
Därför står fyra saker nu klart:

(1)
Tvångsammanslagningen av sjukhusen i Lund och Malmö bör hävas och nedläggningsplanerna kastas i papperskorgen.

(2) Regiondirektören för Region Skåne, som genomdrivit tvångssammanslagningen, liksom divisionschefen för Sus som lämnat nedläggningsförslaget, bör omedelbart bytas ut.

(3) Den politiska ledningen för Region Skåne bör röstas bort i september i år.

(4) Vårdproduktionsberedningen bör byta namn till något som i alla fall antyder att det inte handlar om en storindustri utom om sjukvård.


Länkat till detta inlägg:
Sydnytt; SDS

torsdag 8 april 2010

Förödelse vid Sankt Lars



Idag på eftermiddagen, på väg till en föreläsning i Alnarp, cyklade jag längs den så kallade Hälsans stig förbi Klostergården och Sankt Lars. Förödelsen till följd av den omdebatterade exploateringen av Bup-området är stor. De gräver visst för några rör på sluttningen ner mot Höje å och drar upp all grönska som de bara kan komma åt.

onsdag 7 april 2010

Äntligen någon sorts sans

Lunds kommunstyrelse beslutade ikväll att skicka tillbaka ärendet om flytt av matcharenan på Klostergården. Detta sedan socialdemokraterna inför mötet kommit fram till att ställningstagandet var orimligt. Gratulerar till denna insikt, som också gjorde det politiskt omöjligt för Mats Helmfrid och borgerligheten att framhärda. På ett vis känns det skönt. Äntligen någon sorts sans från de andra partiernas sida och äntligen en bekräftelse på att det jag och mitt parti hävdat i över tre års tid är riktigt: Ska man bygga bostäder i en idrottsområde måste det ske på idrottens villkor.

Saken är dock långt ifrån klar. Nu följer överläggningar med Arne Paulsson om placeringen av fotbollsarenan och utformningen av bostadshusen i dess närhet. Det är bara att hoppas att denne är på fortsatt gott humör. Man frågar sig omedelbart vem som egentligen har makten över stadsplaneringen i Lund, Paulsson eller de förtroendevalda.

Skall det verkligen behövas ett godkännande från det lokala fastighetskapitalet innan man vågar ifrågasätta orimliga beslut som får orimliga konsekvenser? Intervjuad i Sydsvenskan ger kommunstyrelsens ordförande fortsatt prov på en minst sagt underdånig inställning:
- Med tanke på att Arne Paulsson är villig att diskutera en annan lösning bordlade vi detaljplanen, säger
Mats Helmfrid (M), och forsätter: - Jag pratade med Paulsson innan mötet och han bekräftade att han är beredd att diskutera en förändring.

I en intervju i Skånska Dagbladet framgår också att Paulssons plötsliga samarbetsvilja inte är gratis, han är ute efter antingen pengar eller byggrätter på annan mark i utbyte. Frågan är alltså fortsatt om kommunen ska fatta goda och genomtänkta beslut eller dansa efter den stora plånbokens pipa.

Slutsatsen är att även om reträtten i kommunstyrelsen kan betraktas som en halv seger är fortsatt hårdbevakning av ärendet tvungen.


Länkat till detta inlägg:
SDS; SKD

Tidigar inlägg om Klostergårdens idrottsplats:
Läget inför skandalbeslutet; Moralisk kollaps; Kryperiet fortsätter

Läget inför skandalbeslutet

Idag ska kommunstyrelsen i Lund behandla tre ärenden som berör Klostergårdens idrottsplats och Arne Paulssons planerade hus där. Flytt av fotbollens matcharena, detaljplan för hus och så kallad park, samt exploateringsavtal mellan Lunds kommun och Paulsson bolag.

Orsaken till att fotbollsarenan sägs måste flyttas är en avsiktsförklaring mellan Lunds kommun och Arne Paulsson som undertecknades i mars 2006 med en giltighetstid på tre år. Avsiktsförklaringen gäller alltså inte längre och även om den så hade gjort hade den inte på något sätt varit bindande i de delar som föregriper framtida kommunala beslut. Lunds kommun är alltså fullständigt fri att fatta beslut om att låta matcharenan ligga kvar i dess nuvarande läge.

När ärendet först behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott under 2009 fanns också ett tredje alternativ med som innebar att arenan låg kvar i befintligt eller nära befintligt läge. Den politiska majoriteten beslöt emellertid att stryka detta alternativ, trots att det var det i särklass minst kostnadskrävande och trots att idrottsorganisationerna förespråkade det.

Flytten innebär omfattande kapitalförstöring då fungerande omklädningsrum och andra lokaler måste rivas och ersättas. Den innebär att explosionsvallar längs med järnvägen måste anläggas. Därtill försämras idrottens villkor, såväl för elit, ungdom som för korpfotboll. Det borde vara en självklarhet att om man bygger inne på ett idrottsområde måste detta ske på idrottens villkor.

Huvudargumentet för att flytta anläggningen är att de boende i de planerade hus som Arne Paulsson vill uppföra ska slippa ljud- och ljusstörningar på grund av närhet till arenan. Men i bägge de föreslagna placeringarna kommer matcharenan ännu närmare annan bebyggelse, nämligen befintliga bostadshus på Klostergården. Att framhärda i flytten av arenan innebär alltså ett rejält moraliskt haveri - störningar för nuvarande klostergårdsbor blir mindre viktiga än för framtida boenden i Paulsson hus.


Detaljplanen innebär att en så kallad aktivitetspark anläggs där fotbollens matcharena idag ligger. Förutom att arenan inte bör flyttas ger detaljplanen en fullständigt felaktig och idylliserad bild av vad som kan åstadkommas i parkväg på denna yta, eftersom hela fotbollsplanen förutsätts ligga kvar som träningsplan. Fasta hinder i forma av träd och buskar fungerar inte så bra inne på en fotbollsplan.

Slutligen innehåller förslaget till exploateringsavtal åtminstone tre allvarliga brister. För det första säljer kommunen mark i ett centralt läge på vilken inte en enda av de 425 bostäderna är avsedd som hyresrätt. För det andra säljer kommunen mark utan att kräva att en enda bostad går till sociala behov och att bekämpa hemlösheten. För det tredje förutsätts enligt avtalet fortsatt att fotbollens matcharena flyttas till betydligt sämre läge.

Besluten i kommunstyrelsen i kväll ger ett första skarpt utslag i dessa frågor. Ett troligt scenario är att de borgerliga kommer att tillstyrka detaljplan, exploateringsavtal och flytt av matcharenan till korpplanerna. Vi i vänstern kommer tillsammans med miljöpartiet att motsätta oss detta, av ovanstående skäl. Socialdemokraterna kommer antagligen med någon sorts återremissyrkande med hänvisning till att Kultur- och fritidsnämnden, som ska ha ansvar för matcharenan, inte ens fått lov att yttra sig i ärendet. Om borgarna får igenom sin linje, vilket just nu ser ganska troligt ut, kommer ärendena upp i kommunfullmäktige för avgörande den 29 april.


Länkat till detta inlägg:
SKD

tisdag 6 april 2010

Hotet mot välfärden stavas B-O-R-G

Idag meddelade finansminister Anders Borg att regeringen har för avsikt att dra in statsbidrag på 12 miljarder kronor till kommunerna 2011. Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets marsrapport som gör bedömningen att kommunerna kommer att klara sitt uppdrag och ekonomin.

Man frågar sig omedelbart om finansministern är läskunnig. Konjunkturinstitutet skriver i klartext att kommunerna klarar verksamheten genom tidigare aviserade tillskott, totalt 17 miljarder, och en prognosticerad kostnadsuppräkning med 1,5 miljarder 2011, totalt 18,5 miljarder. Denna summa vill Borg nu sänka till 5 miljarder, alltså med totalt 13,5 miljarder. Det är just detta som rapporten varnar för; landstingen och kommunerna kommer då att tvingas göra "stora anpassningar av verksamheten för att uppfylla balanskravet" (sid. 125), i klartext nedskärningar av
sjukvård, äldreomsorg och skola.

För Lund och Region Skåne innebär finansministerns besked att ytterligare kraftiga neddragningar måste göras på all verksamhet. Inklusive inflationsuppräkningen handlar det bara för Lunds kommuns del om cirka 110 miljoner kronor. Det motsvarar till exempel över 200 lärartjänster i Lunds skolor eller att personalen inom hela vård- och omsorgssektorn skärs ner med drygt 10 procent.

Lunds kommuns budget läggs i juni. Då kommer den borgerliga majoriteten i praktiken att ha tre alternativ:
(1) Kraftiga nedskärningar av skola och välfärd
(2) Höjning av kommunalskatten
(3) Lägga en budget med underskott 2011 och hoppas antingen att Borg ska ändra sig eller på en rödgrön regering till hösten. Alla de tre oppositionspartierna har aviserat
större satsningar på kommunerna 2011 och 2012.

Eftersom Lunds borgerlighet bara har lärt sig stava till skattesänkning, oavsett hur hotad kommunens verksamhet är, torde alternativ (2) vara uteslutet. Det troliga är antagligen en kombination av alternativ (1) och (3). Det är ju trots allt valår och drakoniska nedskärningar innan hösten riskerar att reta upp folk. Om det värsta skulle ske, att Borg sitter kvar och inga nya miljoner dyker upp kan de ju alltid gå in med nya sparbeting efter valet.



Länkat till detta inlägg
SR; Ex
; GP

Snart bara mäklare och banker kvar

I dag rapporterar Sydsvenskan att inte mindre än fem mäklarfirmor etablerar sig på Östra Mårtensgatan, gatbiten mellan Mårtenstorget och Spyken. I tidningen rubriceras den lite slarvigt som en bakgata, men detta är huvudstråket från öster in mot centrum.

De upptrissade hyrorna i Lunds centrum medför att det är svårt för normala småbutiker och detaljhandel att etablera sig.
Kvar blir banker och mäklare, resten lokaliseras ut till biltillvända köpcentra som Nova och Center Syd. Denna utveckling leder inte bara till ett utarmat centrum, den är också kass för miljön och innebär försämrad service för den majoritet av Lunds befolkning som inte har tillgång till bil.

söndag 4 april 2010

Goebbels, Lenin och Lunds äldreomsorg

I ett inlägg om frivilligarbete inom vård och omsorg i Lund påpekade jag två saker. För det första att personalen har skurits ner med mellan 20 och 30 procent på de boenden borgarna privatiserade 2008. För det andra att de borgerliga 2009 följde upp detta genom att skära ner med 10 procent på de kvarvarande kommunala äldreboendena.

Detta är egentligen inga kontroversiella påståenden. Besluten har tagits av vård- och omsorgsnämnden. De har vid flera tillfällen bekräftats av nämndens moderate ordförande och därtill åtskilliga gånger rapporterats i massmedia, senast i februari i år när anhöriga och personal vid Ribbingska protesterade mot försämringarna. Men istället för att försvara sina gärningar försöker Tove Klette (FP) och Lars Bergwall (C) i nya inlägg rädda ansiktet genom två pinsamt dåliga debattknep:
avledning och demonisering.

Klette och Bergwall avleder genom att breda ut sig om och försöka ta åt sig äran av helt andra saker. Vad har t.ex. Tunaskolans semifinalplats i Vi i femman med nedskärningarna inom äldreomsorgen att göra? Enda gången Klette och Bergwall berör äldreomsorg är en hänvisning till mätningar av så kallade nöjdhetsindex. Men kan en enkät som besvaras av en femtedel av de äldre omsorgstagarna tas som intäkt för att det går bra att skära ner personalen med mellan 10 och 30 procent? Jag tycker inte det och många är nog benägna att hålla med mig. Med minskad personal räcker tiden knappt till för det mest nödvändiga omsorgsarbetet, än mindre till utveckling av verksamheten, att ta sig tid att prata en stund eller gå ut en runda med de som vill.

Klette och Bergwall försöker vidare demonisera mig genom att påstå att jag ljuger. De specificerar inte på vilken punkt. Men om mina inledande påpekanden skulle vara osanna, då har Klette och Bergwall onekligen kommit en gigantisk konspiration på spåret, som förutom mig och övriga oppositionen innefattar vård- och omsorgsnämnden och dess moderate ordförande, tjänstemännen, personalen, facket, de anhöriga och massmedia.

Slutligen: Jag trodde att det tillhörde normal allmänbildning att känna till att det inte var Lenin utan den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbels som myntade uttrycket
om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning. Klette och Bergwall är dock förlåtna för denna blunder eftersom de tycks föredra en egen variant: Om en sanning förnekas tillräckligt många gånger blir den en lögn.

lördag 3 april 2010

De sista EMU-fanatikerna

Alla med den minsta förståelse för hur ekonomi fungerar vet att en gemensam valuta för sinsemellan olika länder betyder stora påfrestningar. Valutakursen blir då aldrig optimal, egentligen för något lands ekonomi, men värst drabbar detta mindre länder i pereferin. Allt detta har nu åter bevisats av hur finanskrisen slår mot länder som Grekland, Italien, Irland, Portugal och Spanien.

Men vissa har inte lärt ett dugg. Folkpartiledaren Jan Björklund säger idag i SDS att finanskrisen har stärkt argumenten för att Sverige ska gå över till euron. Han och KD-ledaren vill försöka få in Sverige i EMU redan under nästa mandatperiod. I detta avseende är borgaralliansen splittrad, men man kan aldrig veta vad de kan få för sig om de får chansen en gång till. De rödgröna har i alla fall kunnat enas om att inte aktualisera frågan om EMU-inträde under nästa mandatperiod.

Länkat till detta inlägg
SDS

fredag 2 april 2010

En jobbig vecka?

Trots att det varit en kortare arbetsvecka än vanligt ser den ut att ha varit extra jobbig för Mats Helmfrid (M) och det sittande borgerliga styret i Lund. I tisdags gjorde regeringen tummen ner för Lunds bägge viktigaste kommunikations- och miljösatsningar. Till Simrishamnsbanan avsätts inte en krona. Spår på Lundalänken, från Lunds C upp till Brunnshög och vidare mot Dalby, finns inte ens med på kartan, trots att byggandet av Max IV och ESS kräver det. Intervjuad i Skånskan andas Helmfrid besvikelse över regeringens beslut. Till och med regionrådet Mats Persson (FP), som i sin blogg samma dag skrev att regeringens infrastruktursatsningar var "grymt bra", tycks omedelbart därefter ha drabbats av eftertankens kranka blekhet. Regeringen var visst inte så grym, i alla fall inte för Lund, Skåne och miljön.

****

Ställd inför frågor om Lunds kommuns medverkan i arbetsmarknadsprojekt hävdade samme Helmfrid i City Malmö/Lund att
i Lund behövs inte tusen praktikplatser för unga - här finns bara 334 arbetslösa. I Lund finns cirka 2 000 öppet arbetslösa och den verkliga siffran bland unga, inklusive dem i tillfälliga åtgärder är närmare 500, men kommunstyrelsens ordföranden verkar ta lätt på detta.

****

- Om vi skapar bostäder till alla hemlösa innebär det att det kommer hit fler med liknande problem från andra kommuner.

Detta är inte ett uttalande av en skånsk sockenpräst på 1840-talet, utan från Mats Helmfrid (M), kommunstyrelsens ordförande i Lund i Sydsvenskan 31 mars 2010, dock ej i nättidningen. Detta är ännu en indikation på att det måste ha varit en jobbig vecka, men kanske ännu mer ett exempel på en cynisk människosyn.

torsdag 1 april 2010

Knut-avdrag kopia av Primo-avdrag

Förslaget om Knut-avdrag för barnpassning för den som går på fotbollsmatch måste ses som en ljusglimt i regeringsmörkret. Som framhålls i Skånska Dagbladet idag är detta viktigt inte minst för jämställdheten. Varför ska bara kvinnor få ha pigor? Vad massmedia däremot har missat, och regeringen tydligen talar tyst om, är att Knut-avdraget är en kopia av det italienska så kallade Primo-avdraget. Det har fått sitt namn efter sportministern i Berlusconis regering, Primo Apprillo, och lett till en enorm tillströmning till arenorna de senaste åren. I Italien har det visserligen funnits en massiv kritik mot att avdraget oftast utnyttjas av pappan, som hyr in barnens mamma som barnvakt medan han går på match. Kritikerna understryker att de italienska papporna i allmänhet, och manliga fotbollssupportrarna i synnerhet, sällan i normala fall vistas i närheten av sina barn. Sportministern Apprillo har dock envist försvarat avdraget och menar att detta ger positiva incitament och att papporna helt enkelt behöver komma ut, ta en bärs och gå på fotboll med grabbarna ibland.